TORREFACTO – HISZPAŃSKA METODA PALENIA KAWY

OLSEMA, jak wiecie, jest jedynym w Polsce dystrybutorem wyłącznie hiszpańskich ziaren kawy. W naszej ofercie znajdziecie kawową perłę, czyli mieszankę paloną metodą torrefacto.

Torrefacto to oryginalny sposób palenia kawy, którego początki sięgają XIX wieku, charakterystyczny przede wszystkim dla Półwyspu Iberyjskiego. Torrefacto w języku hiszpańskim oznacza dosłownie „przypiekany”.

Po co torrefacto?

Metoda torrefacto polega na tym, że w trakcie palenia ziaren dodawany jest do nich cukier, maksymalnie w ilości 15% do ilości kawy. W wysokiej temperaturze, czyli maksymalnie 200°C w jakiej ziarna są palone, cukier karmelizuje się otaczając je ciemną, niemal czarną, błyszczącą powłoką, powstałą w wyniku jego spalenia. Tradycyjne kawy hiszpańskie zazwyczaj zawierają domieszkę ziaren torrefacto na poziomie 20%. I również tyle ma nasza „niebieska Crema”  Baque Crema 1kg.  

Początkowo palenie to stosowano, aby zabezpieczyć kawę przed zjełczeniem. Choć miał być to jedynie sposób zabezpieczenia ziaren, to z biegiem czasu i kolejnych filiżanek, smak tej kawy pokochały piękne Hiszpanki i temperamentni Hiszpanie.

Czy kawa torrefacto jest słodka?

Absolutnie nie! Wręcz przeciwnie. Palenie ziaren kawy z cukrem pozbawia jej kwaskowości, ale przede wszystkim nadaje jej charakterystycznego goryczkowego smaku. Kawa ta wyróżnia się bardzo wyrazistym smakiem jest mocno czekoladowa, jej body jest wysokie, dzięki czemu przyjemny kawowy smak w ustach utrzymuje się na długo. Podczas ekstrakcji powstaje więcej cremy, czyli pianki niż  w kawach palonych naturalnie.

Kawa z dodatkiem torrefacto jest zdrowa?

Śmiemy twierdzić, że zdrowsza od swojej naturalnej wersji. Isabel Lopez Galilea, biolog z Uniwersytetu w Nawarze, twierdzi, że kawa typu torrefacto zawiera więcej przeciwutleniaczy od swojego zwykłego odpowiednika. Swoje teorie przedstawia na podstawie badań, przeprowadzonych na tamtejszym uniwersytecie. Warto tu przypomnieć, że dobra kawa ma nawet do 10 razy więcej przeciwutleniaczy, niż w herbacie, czy winie. To sprawia, że nasz organizm lepiej zwalcza wolne rodniki, dzięki temu wolniej się starzeje oraz zmniejsza się ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe.

Torrefacto to nie kawa z cukrem! Nie jest ona słodka, ma charakterystyczny goryczkowy smak, a palony w niej cukier idealnie niweluje kwaskowatość, zatem Baque Crema 1 kg jest idealna zarówno do mocnego espresso, jak również do kaw mlecznych, takich jak cappuccino, czy caffe latte.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart