Czarna kawa a rak wątroby

Poprawia koncentrację i krążenie, przyspiesza metabolizm oraz zmniejsza ryzyko cukrzycy. Najnowsze badania ukazują także dobroczynny wpływ kawy na działanie antynowotworowe.

Budzisz się w poniedziałkowy poranek i pierwsze myśli kierujesz ku „małej czarnej”. Koło południa czujesz, że jeśli za chwilę nie napijesz się dobrej kawy, to twoja koncentracja spadnie do zera. Podobnie po południu – potrzebujesz dawki kofeiny. Dopiero przy czwartej filiżance zastanawiasz się, czy nie przesadzasz, bo przecież to już czwarta w ciągu dnia. Spokojnie, pozwól sobie i na tę! Pamiętaj, że kawa, którą pijesz, powinna być tylko z wysokiej jakości ziaren i świeżo zmielona tuż  przed zaparzeniem.

Kawa a rak wątroby

Australijscy naukowcy przekonują, że gdyby każdy człowiek na świecie codziennie wypijał 2 filiżanki dobrej kawy, to byłoby tysiące mniej zachorowań na raka wątroby. Z badań australijskich naukowców wynika, że regularne picie kawy dwóch – trzech filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju raka wątroby o 38% i śmierci o 46%, a kiedy sięgamy po kawę czterokrotnie w ciągu dnia, aż odpowiednio o 41% i 71%. Wyniki opublikowano w Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

Pij kawę i chroń wątrobę

Oczywiście picie kawy hektolitrami nie ochroni naszego zdrowia. Zaleca się picie od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Najbardziej korzystny wpływ na nasze zdrowie ma picie espresso, choć filiżanka o pojemności 150 – 170 ml będzie równie dobra dla tych, którzy lubią mniej intensywny jej smak.

Kawa dla firm: Olsema – Hiszpańska kawa dla firm (olsemakawa.pl)

Czarna kawa dla zdrowia

\"\"

Kawa naturalna zawiera m.in. kwas chlorogenowy, kawowy oraz chinowy. Są to tzw. antyoksydanty, czyli naturalne przeciwutleniacze, które pozbywają się z naszego organizmu wolnych rodników. To sprawia, że dzięki „małej czarnej” wolniej się starzejemy, nasze komórki mogą prawidłowo funkcjonować, a także jesteśmy mniej narażeni na rozwój m.in. komórek nowotworowych. 3 do 5 filiżanek to także dzienna bezpieczna ilość kawy dla naszej wątroby. Pamiętaj! Dobra kawa, to kawa ziarnista (nie rozpuszczalna), tylko ze sprawdzonych i doświadczonych palarni, a dodanie do niej mleka lub śmietanki to zbędny tłuszcz, który nie jest obojętny dla twojej wątroby.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart