Czy Twoja kawa na wynos jest naprawdę bezpieczna?
Kawa na wynos stała się codziennością dla wielu z nas. Sięgamy po nią w drodze do pracy, na stacji paliw, w popularnych sieciach pseudo restauracji, czy w lokalnych sklepach sieciowych, mocno reklamowanych w TV. Jednak za wygodą picia kawy w biegu kryje się pewien niewidoczny problem – mikroplastik, który często towarzyszy naszym ulubionym napojom.
Co to jest mikroplastik i skąd się bierze?
Mikroplastik to drobne cząsteczki tworzyw sztucznych, mniejsze niż 5 mm, które powstają w wyniku rozpadu większych produktów plastikowych. Badania opublikowane w czasopiśmie Journal of Hazardous Material wskazują, że jednorazowe kubki do kawy mogą uwalniać tysiące takich cząsteczek do gorących napojów.
Naukowcy przeanalizowali trzy typy jednorazowych kubków:
- Polipropylenowe (PP),
- Wykonane z PET (politereftalan etylenu),
- Polietylenowe (PE).
Kubki napełniono gorącą wodą, a następnie poddano testom, aby symulować warunki użytkowania. Wynik? Już w ciągu 5 minut gorąca woda uwalniała od 723 do 1489 cząsteczek mikroplastiku. Najgorzej wypadły kubki z polipropylenu, które uwalniały największą liczbę mikrodrobin.
Kubki papierowe. Czy są ekologiczne?
Choć papierowe kubki wydają się lepszym wyborem, większość z nich również pokryta jest cienką warstwą plastiku, takiego jak polietylen (PE) lub bioplastik (PLA).
- PE: Trudny do recyklingu, wymaga specjalnych technologii.
- PLA: Bioplastik reklamowany jako ekologiczny, ale jego rozkład wymaga przemysłowych warunków kompostowania.
W praktyce oznacza to, że papierowe kubki także mogą uwalniać mikroplastik do kawy, zwłaszcza gdy napój jest gorący.
Ekologiczne opakowania. Czy płacimy za „ekologiczność”?
Tak, wprowadzony w wielu miejscach podatek od jednorazowych opakowań (np. kubków) sprawia, że klienci faktycznie dopłacają za użycie takich kubków. To część strategii mającej na celu ograniczenie odpadów jednorazowego użytku i promocję bardziej zrównoważonych alternatyw. Niestety, w praktyce oznacza to wyższe koszty dla konsumentów, bez gwarancji realnego ograniczenia mikroplastiku w takich opakowaniach.
Problem „ekościemy”
- Etykietowanie jako „biodegradowalne”: Kubki z warstwą PLA często reklamuje się jako ekologiczne, ale w warunkach naturalnych nie rozkładają się one szybko.
- Recykling: Papierowe kubki pokryte plastikiem są trudne do recyklingu, ponieważ oddzielenie papieru od warstwy plastikowej jest kosztowne i wymaga specjalnych technologii.
Rzeczywistość:
Kupując kawę na wynos w takich kubkach:
- Nadal możesz spożywać mikroplastik, zwłaszcza przy gorących napojach.
- Opłata za kubek nie zawsze idzie w parze z faktycznym zmniejszeniem negatywnego wpływu na środowisko.
- Płacisz dodatkowo za „ekologiczne” opakowanie, które nie zawsze spełnia swoje założenia.
Ile mikroplastiku spożywamy, pijąc kawę na wynos?
Według badaczy osoby pijące kawę w jednorazowych kubkach raz w tygodniu mogą spożywać od 37 613 do 89 294 cząsteczek mikroplastiku rocznie. Te liczby mogą być jeszcze wyższe dla osób, które sięgają po kawę na wynos codziennie.
Jak ograniczyć spożycie mikroplastiku?
- Zainwestuj w kubek wielokrotnego użytku – najlepsze są te wykonane ze stali nierdzewnej lub szkła.
- Unikaj kawy w jednorazowych kubkach, zwłaszcza tych z plastikiem.
- Wybieraj lokale oferujące naprawdę ekologiczne opakowania, które nie zawierają plastikowych warstw.
- Miej zawsze przy sobie kubek wielorazowego użytku
- Przygotuj kawę w domu lub biurze, korzystając z wysokiej jakości ziaren i wielorazowych naczyń.
W Olsema stawiamy na świadome wybory
W Olsema wierzymy, że kawa powinna być nie tylko smaczna, ale także wolna od niepotrzebnych dodatków, takich jak mikroplastik. Nasze ziarna pochodzą z najlepszych plantacji na świecie, a świeże palenie pozwala wydobyć ich pełny aromat i smak. Zachęcam do parzenia kawy w domu lub biurze – w sposób bardziej ekologiczny i świadomy. Przecież tak łatwo jest zaparzyć ulubioną kawę w domu i zabrać ja ze sobą!
Aby w łatwy sposób znaleźć ulubioną kawę sięgnij po nasz kultowy zestaw kaw „Poznajmy Się” https://olsema.pl/produkt/zestaw-kaw-ziarnistych-olsema-poznajmy-sie/
Podsumowanie
Kawa na wynos może zawierać niechciane dodatki w postaci mikroplastiku, nawet jeśli podawana jest w ekologicznych kubkach. Płacimy za kubki, które nadal są źródłem mikroplastiku. Etykieta „eko” to często chwyt marketingowy, a prawdziwe korzyści środowiskowe i zdrowotne wynikają z ograniczenia użycia jednorazowych opakowań na rzecz wielokrotności i bardziej świadomych wyborów. Warto świadomie wybierać sposób, w jaki pijemy kawę, aby dbać o swoje zdrowie i środowisko. Zamów świeżo paloną kawę na olsema.pl i ciesz się wyjątkowym smakiem w swoim ulubionym kubku wielorazowym!